הגירה מסביבת Visual Basic 6

חברת מיקרוסופט הודיע כבר זה מכבר על הפסקת התמיכה מורחבת בסביבת הפיתוח של Visual Basic 6.
למרות זאת, עקב הפופולאריות העצומה של Visual Basic בישראל ישנם ארגונים רבים המריצים אפליקציות תפעוליות בסביבה זו.
לגבי המשמעויות של השארות בסביבה זו, מובן שההמלצה באופן כללי היא לעבור לסביבה חדשה ונתמכת, זאת בהקשר של "תמיד טוב להיות צעיר, יפה , בריא ועשיר...". אם זאת, טכנולוגיות טובות שהיה בהם שימוש נרחב, "מתות" הרבה יותר לאט ממה שנראה. לדוגמה, OpenVMS שעדיין משרת לקוחות רבים בארץ ובעולם, NT4 שעדיין נמצא בייצור בסניפים של מוסד פיננסי בישראל ואפילו , דוגמה קיצונית, ארגון פיננסי אשר השתמש עד לא מזמן ב- OS2 של IBM !
למדיניות זו יש מחיר כלכלי וטכנולוגי. יש לקוח שנשאר בגרסת Novell ישנה בסניפים רבים. ברמה הפונקציונלית לא הייתה בעיה אך כאשר וירוס חדר לארגון הסתבר שלא קיימת תוכנת אנטי וירוס לגרסת Novell זו ולכן ה"מלחמה" בוירוס התבצעה רק ברמת תחנות הקצה ולא ברמת השרת שהמשיך להפיץ את הוירוס...
בהקשר זה VB6 היא אכן טכנולוגיה טובה ורחבה וההעלמות שלה תהיה איטית. כלי הפיתוח יצא מתמיכה מורחבת ב- 2008. סביבת הריצה היא חלק ממערכת ההפעלה וכל עוד יש תמיכה במערכות ההפעלה שתומכות ב- VB6 , לא צריכה להיות בעיה. על פי הלינק ישנה תמיכה גם ל- Windows 7 – בגרסת 32BIT. כנ"ל יש תמיכה ב- Windows Server 2008.
כלומר לגבי הרצה של סביבת VB6 בתצורה של As is לא אמורה להיות בעיה בשנים הקרובות ולכן להערכתנו הבעיה מתמקדת הן בסביבת הפיתוח והן במוצרים צד שלישי הקשורים לסביבת הריצה- החל מ- DBMS, כלי קישוריות, Agents שונים לגיבוי או ניטור וכד'. ככל שהמערכת מסתמכת יותר על כלי צד שלישי מדובר על סיכון רב יותר – זאת לעומת מערכת שמסתמכת לדוגמה רק על ה- file system.
בהקשר זה יש לציין שטכנולוגיית הוירטואליזציה הן בסביבת השרתים והן בסביבת תחנות הקצה מאריכה עוד יותר את החיים של טכנולוגיות ישנות כי פתרונות וירטואליזציה תומכים בצורה טובה יחסית בהרצה של טכנולוגיות ותיקות.
יש לנו מידע על יצרן תוכנה לתחום ה- SMB בישראל אשר מבצע כעת הסבה של המערכות שלו ל- .net . הסיבה להסבה היא סיבה עסקית – רצון של היצרן לאפשר את המערכת בסביבה של Cloud Computing דבר שמחייב שינוי ב- GUI. עם זאת, נכון להיום מתכננים להשאיר חלקים נכבדים מהלוגיקה העסקית ב- VB6 ורק בעתיד יחליטו לגבי תזמון ואופן ההסבה.
סיכון נוסף ששווה התייחסות הוא הסיכון שלא ניתן יהיה לשנות את המערכות בכדי שיספקו פונקציונליות עסקית חדשה וסיכון אחר הוא מחסור בכ"א בתחום.

עלויות ההסבה
לגבי הסבה מ- Vb6 , ישנם מספר פרמטרים למורכבות ההסבה. האם בזמן ההסבה מבצעים גם שיפורים פונקציונליים? האם מבצעים הסבה ל- VB .net או C#? האם עוברים ל- 64BIT? האם מבצעים שיפורים ארכיטקטונים? האם משתמשים בכלים אוטומטיים כגון Artinsoft גורמים אלו ואחרים יכולים להשפיע בצורה מהותית על עלות ההסבה.
יש לנו מידע על לקוח בישראל אשר הסב מערכת של VB6 לסביבת c# . הלקוח לא ביצע שינויים פונקציונליים כלומר לא הכניס את הלקוח הסופי לתהליך. הלקוח כתב בעצמו. אופן ההסבה היה הדרגתי. בחלקים של הזמן קוד C# רץ במקביל לקוד VB6 בייצור (כלומר לא היה מדובר ב- waterfall). נעשו רק שינויים ארכיטקטוניים מועטים – חשיפה של רכיבים מסויימים כ- web services ופיצול רכיבים לשיפור ביצועים. הלקוח השקיע כ- 5 שנות אדם בהסבה וזאת על מערכת של כ- 20 שנות אדם (מערכת שהושקעו בה מאז הפיתוח כולל התחזוקה שכללה שינויים ושיפורים). כלומר במקרה זה דובר על כ- 25% מעלות המערכת הכוללת לפני ההסבה.
אינטגרטור ישראלי הציע כלל אצבע של 1 ₪ לשורת קוד. בחו"ל ראיתי ציטוט מחירים דומה של 0.25$ לשורת קוד . יכול להיות שמדובר בחברה שעובדת במודל offshore בבלורוסיה. בכל מקרה מדובר על נתון מעניין.



המלצה ללקוחות

המטרה הסופית היא להגיע למצב שכל הטכנולוגיות שנמצאות בשימוש הנן נתמכות. עם זאת הדרך למטרה זו שונה בין המערכות השונות כאשר מימד הסיכון תלוי בין היתר ב-
• מערכות שמחייבות התאמות פונקציונליות לעומת מערכות סטטיות.
• מערכות המשתמשות בכלי צד שלישי רבים לעומת מערכות ללא שימוש בכלי צד שלישי וללא צורות קישוריות מתקדמות.
• מערכות שיש כוונה להחליף או לשדרג בכל מקרה.
• מערכות שיכולות לרוץ בסביבה וירטואלית למול מערכות שאינן יכולות לרוץ בסביבה וירטואלית.
• חשיבות המערכת ללקוח (מערכות אסטרטגיות למול מערכות טקטיות).
• חשיפת המערכת לדרישות רגולציה.

אנו ממליצים ללקוח לפעול בתקופה הקרובה לפעול לשדרוג רק המערכות בעלות אלמנט הסיכון המשמעותי ביותר ובשנים 2011 ו- 2012 לעקוב על התפתחויות בתחום זה. להערכתי עשויות לצוץ אלטרנטיבות צד שלישי למיקרוסופט לסוגיות כמו כלי הפיתוח או בעיות אחרות. כמו כן, בתור תרגיל, כדאי לבדוק האם המערכות עובדות כשורה בסביבה וירטואלית.

אין תגובות: